Ciecierzyca pieczona to rewelacyjna fit przekąska. Ciecierzyca pochodzi z rodziny roślin strączkowych i jest doskonale znana i wszechstronnie stosowana w krajach wschodnich, w Polsce coraz częściej usłyszeć można o Ciecierzycy. Ciecierzyca ma orzechowy posmak, dlatego idealnie nadaje się na zdrową przekąskę. Dlatego dziś pokażę Ci prosty sposób na przygotowanie tego przysmaku.
Ciecierzyca Pieczona.
Składniki:
- Ciecierzyca (1 puszka)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy
Na słodko:
- miód
Na słono:
- sól morska
- papryka słodka
- oregano
Sposób przygotowania jest na prawdę prosty. Ciecierzycę należy wypłukać, odcedzić i wysuszyć. Następnie dodać oliwę połączoną z przyprawami i wymieszać. Ciecierzycę rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut na 180 stopni, w miedzy czasie kontrolujemy sytuację. Ciecierzyca powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.