Ciecierzyca pieczona – fit przekąska

Ciecierzyca pieczona to rewelacyjna fit przekąska. Ciecierzyca pochodzi z rodziny roślin strączkowych i jest doskonale znana i wszechstronnie stosowana w krajach wschodnich, w Polsce coraz częściej usłyszeć można o Ciecierzycy. Ciecierzyca ma orzechowy posmak, dlatego idealnie nadaje się na zdrową przekąskę. Dlatego dziś pokażę Ci prosty sposób na przygotowanie tego przysmaku.

Ciecierzyca_pieczona

Ciecierzyca_pieczona

Ciecierzyca Pieczona.

Składniki:

  • Ciecierzyca (1 puszka)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy

Na słodko:

  • miód

Na słono:

  • sól morska
  • papryka słodka
  • oregano

Sposób przygotowania jest na prawdę prosty. Ciecierzycę należy wypłukać, odcedzić i wysuszyć. Następnie dodać oliwę połączoną z przyprawami i wymieszać. Ciecierzycę rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut na 180 stopni, w miedzy czasie kontrolujemy sytuację. Ciecierzyca powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Ciecierzyca_pieczona

Ciecierzyca_pieczona

Ciecierzyca_pieczona

  • Uwielbiam pieczoną ciecierzycę! Tylko trzeba uważać, żeby jej za dużo nie zjeść 😉

  • natasza c

    Muszę koniecznie spróbować. Ciecierzyce mam w szafce, a wiec chyba dzisiaj zrobię 🙂