Dynia! Hit sezonu jesień 2015 ;)

Dzielę się dziś z Wami moim przepisem na zupę z Dyni. Przepis jest autorski, wypracowany metodą prób i błędów. Kiedy przychodzi jesień, zwykle mam większą ochotę gotować i spędzam więcej czasu w kuchni. Jesień to czas zbiorów, drzewa zrzucają liście, na dworze jest coraz chłodniej, a dzień staje się coraz krótszy. Kiedyś nie znałam smaku Dyni, od jakiegoś czasu Dynia króluje na stołach, w kuchni i talerzach. Nie ma się co dziwić gdyż, jest niskokaloryczna, ale ma dużo witamin i minerałów. Intensywnie pomarańczowy kolor miąższu dyni świadczy o bogactwie beta karotenu, który zapewne wszyscy znają z marchewki. Dynia działa odkwaszająco na organizm i  wzmacnia układ odpornościowy, co na pewno przyda się jesienią, podczas deszczu i pluchy.

Dynia to moja Królowa Jesieni 🙂

dynia_keep_calm_marlena

SKŁADNIKI:

Dynia

Kiełbaska drobiowa

marchewka

pietruszka

seler

por

PRZYPRAWY:

zioła prowansalskie

sól i pieprz

słodka papryka

dynia_keep_calm_marlena

Sposób przygotowania:

Ugotowanie takiej zupy jest banalne, bo ja nie jestem MasterChefem 😉 Obieramy i kroimy Dynię w grubą kostkę i to jest najtrudniejsze zadanie w całym tym gotowaniu, bo dynia jest twarda i ciężko ją pokroić. Wsparcie męskiej części konsumentów owej zupy jest tu mile widziane 😉

kiełbasa_keep_calm_marlena

Dynię myjemy, obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Do garnka nalewamy wodę i dodajemy pokrojoną dynię wraz z przygotowaną marchewką, pietruszką, porem i selerem. Solimy i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie, dodajemy pod koniec pokrojoną kiełbaskę i przyprawy. Dynia powinna się rozgotować, z czego samoistnie nabierze konsystencji kremu. Jeśli lubisz, to możesz doprawić zupę odrobiną śmietany.

dynia_keep_calm_marlena


dynia_keep_calm_marlena

Życzę Smacznego!

  • Jakos trudno mi sie przekonac do dyni. Probowalam kilkakrotnie robic z niej zupe, ale jakos nie smakowala mi (w moim wykonaniu, z podpatrzonych gdzies przepisow). Ten Twoj zapowiada sie smakowicie, moze zrobie kolejne podejscie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • KeepCalmMarlena

      Będzie mi bardzo miło, jeśli mój przepis zdoła Cię zainspirować, do tego by chociaż spróbować raz jeszcze 🙂

  • Musze przekonac sie do dyni. Tym bardziej, ze jest taka gama potraw z rego warzywa.

    • KeepCalmMarlena

      <3<3<3

  • dynię, odkąd tylko zobaczyłam na straganach, zawsze mam pod ręką. kocham!

    • KeepCalmMarlena

      Zdecydowanie dobry wybór 🙂

  • no właśnie, to kolejna rzecz, której muszę spróbować 🙂

    • KeepCalmMarlena

      Polecam, bo warto:)

  • Uwielbiam zupę dniową, z tym ze moją robi się zupełnie inaczej- przede wszystkim bez mięsa 🙂 zadziwiające jak jedną potrawę można zrobić na wiele sposobów i uzyskać zupełnie inny smak 😀

    • KeepCalmMarlena

      Ja również robię czasem bez mięsa, bardziej na słodko. Zależy od chęci 🙂

  • Czy będzie kontynułacja?