Pieczone Jabłka Jesienią

#Jabłka

to zdecydowany must have Jesieni, dlatego dziś pokazuję Ci moją propozycję (łatwą do wykonania) na podanie jabłka. Deser zachwycił smakiem i aromatem moich najbliższych, więc liczę na to, że Ty również spróbujesz i nie pożałujesz 🙂

Potrzebne składniki:

  • jabłka
  • miód
  • herbatniki
  • żurawina
  • cynamon
  • orzechy włoskie

pieczone jabłka keepcalmmarlena

Sposób przygotowania:

Nie będę się tu rozpisywać, bo wykonanie jest bardzo proste. Umyte jabłka opróźniamy z gniazd nasiennych, czyli wydrążamy tak zwany ogryzek 😉 do środka wsypujemy pokryszone herbatniki, żurawinę, orzechy włoskie, dodajemy łyżkę miodu i przypruszamy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości, aż się skórka pomarszczy. Oczywiście do środka możesz zastosować dowolne dodatki, mogą być rodzynki, płatki migdałów, orzeszki laskowe, masło orzechowe. Tutaj można wykazać się kreatywnością.

jabłka pieczone keepcalmmarlena

jabłka pieczone keepcalmmarlena

jabłka pieczone keepcalmmarlena

jabłka pieczone keepcalmmarlena

Życzę Smacznego!

  • Spadłaś mi z nieba, właśnie miałam się wziąć za szukanie jakiegoś fajnego przepisu na pieczone jabłka 🙂

    • KeepCalmMarlena

      🙂

  • Pięknie prezentują się na tym talerzu, bo on też taki jesienny 🙂

    • KeepCalmMarlena

      Dziękuję 🙂
      Talerz podarowała mi Babcia 🙂

  • Ulubione smaki dzieciństwa. Aż mi zapachniało cynamonem. 🙂

  • Uwielbiam pieczone jabłka:) A te zdjęcia to aż mi pachną jesienią 🙂

  • Uwielbiam takie jabłuszka

  • Uwielbiam pieczone jabłka, jednak najlepiej smakują te kwaśne np. renety. A dziurkę na dole zatykam kawałkiem drożdżówki lub biszkopcika (ewentualnie zwykłą bułką) żeby nadzienie nie wypadało. Bardzo apetyczne zdjęcia 🙂

    • KeepCalmMarlena

      Dobry pomysł z tymi herbatnikami na dnie 🙂 Następnym razem tak zrobię 🙂

  • Łaaaał! Uwielbiam takie smaki!!Ja mam jeszcze swój przepis na jabłka pieczone ale w innym wydaniu z kruszonką. Ściera się jabłka, dodaje rodzynki i orzechy włoskie, doprawia cynamonem. Na wierzchu kładę kruszonkę i wkładam do piekarnika. Cudowna przekąska!