Sardynia. Chia Beach – najpiękniejsza plaża.

Sardynia to piękna, włoska wyspa. Jest to druga, pod względem wielkości wyspa na morzu Śródziemnym. Udało Nam się eksplorować miejscowości na południu Sardynii. Przemieszczaliśmy się na południowy zachód od Cagliari (stolicy Sardynii), gdzie wylądowaliśmy. Bilety na samolot przed sezonem można kupić naprawdę bardzo tanio.

Pogoda na Sardynii

Na przełomie marca i kwietnia trafiliśmy na ładną, słoneczną pogodę, jak na tą porę roku. Myślę, że warto o tym napisać, bo miałam duży dylemat podczas pakowania, z podjęciem decyzji jakie ubrania zabrać ze sobą na mój krótki urlop. Pogoda na Sardynii była słoneczna, jednak wietrzna. Czyli taka na krótki rękawek momentami, w miejscach osłoniętych od wiatru. Niezbędna była mimo wszystko cienka kurteczka lub bluza i ewentualna apaszka, szalik na szyję. Jeśli chodzi o plażowanie, to jak najbardziej kostium, jednak kąpiel tylko dla odważnych, bo woda jest jeszcze dość zimna.

Najpiękniejsza plaża na Sardynii

Odwiedziliśmy kilka plaż na Sardynii, jednak moje serce skradła Spiaggia di Chia, a dokładniej Spiaggia di Campana. Jest to piękna piaszczysta plaża, z białym piaskiem i krystalicznie błękitną wodą w morzu, słowem widok jak z obrazka. Plaża znajduje się na południowo-zachodnim wybrzeżu Sardynii, z obu stron jest osłonięta jest przez klify, co chroni ją od wiatru. Chia natomiast to nadmorska część miasteczka Domus de Maria. Plaża o długości 6 km, o tej porze roku była kompletnie pusta, tylko dla Nas, ten widok był zachwycający. Plażowaliśmy cały dzień, popijając typowo sardyńskie winko. Tego dnia nie brakowało wrażeń, piękna plaża Chia zdecydowanie pozostanie na długo w mojej pamięci.


Co warto zjeść we Włoszech?

Oczywiście Pizza, Pizza i jeszcze raz pizza. Zakochaliśmy się we włoskiej pizzy, jest zupełnie inna od tego, co znamy z Polski pod nazwą pizzy. Cieniutkie i chrupiące na brzegach ciasto, pyszne składniki, w zależności od tego na jaką wersję się zdecydujecie z dużą ilością sera mozzarella. Moja ulubioną pizzą jest Prosciutto z pyszną szynką parmeńską i rukolą. Próbowałam również pizzy z anchois i kaparami, jest równie wyjątkowa.

Należy pamiętać, że restauracje we Włoszech są zamknięte w środku dnia. Pyszną pizze zwykle można zjeść dopiero kolo godziny 19:00. Rano natomiast do godziny 12:00 restauracje otwarte są po to, by włosi mogli napić się kawy, słynnego włoskiego espresso. O tej porze nie trudno będzie Wam zobaczyć zapełnione stoliki przed wejściem do restauracji, rozmawiających ze sobą Włochów i Włoszki, popijających kawę i wodę.

Coperto

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, to to, że we Włoszech do rachunku w restauracji doliczane jest tzw. Coperto (kozt ok 2-3 euro za osobę). Coperto z włoskiego oznacza nakrycie. jest to cena doliczana za przygotowanie miejsca przy stoliku.